5 tips die jouw werk-privé balans verbeteren

In deze tijd, waarin we continu bereikbaar zijn, is de kans groot dat professionals zo op gaan in hun werk dat een verstoorde werk-privé balans er snel in sluipt. Juist die balans is zo belangrijk, want genoeg ontspanning in je eigen tijd zorgt voor betere prestaties op werk. En betere prestaties op werk zorgen ervoor dat jij je werk leuk blijft vinden. We geven je in dit artikel vijf tips die je kunnen helpen om de balans te verbeteren.

1 – Maak van overwerken geen gewoonte

Iedereen herkent de situaties waarin je langer doorwerkt dan je eigenlijk zou moeten, zodat je die ene  opdracht of project toch nog even kunt afronden. Dat is niet erg, zolang dit niet te vaak voorkomt. Herken jij bij jezelf dat je helemaal op gaat in je werk en vaak eerder begint en later stopt? Wees dan alert op de kenmerken die aangeven dat je te vaak te veel uren maakt. Het verliezen van je focus en concentratie en steeds vaker vermoeid blijven zijn twee voorbeelden. Door het verlies van je focus kom je in een vicieuze cirkel. Je kunt je niet focussen dus duurt het langer voor je een taak of project af hebt waardoor je toch nog een keer langer doorgaat met werken en dat blijft zo doorgaan. Herken je dit? Focus je dan – tijdelijk - op het maken van je contractuele uren. Je merkt dan dat je focus terugkomt en je prestaties verbeteren. 

2 – Maak tijd voor jezelf

We zijn altijd en overal bereikbaar. Dat is handig maar het zorgt er ook voor dat we nog even snel dat ene appje naar een collega sturen. Nu we toch dat appje hebben verstuurd in de avond checken we ook nog even snel onze werkmail. Zonder dat je er erg in hebt ben je al snel een paar uur extra aan het werk en is de scheidingslijn tussen werk en privé weg.

Tijd voor jezelf is écht belangrijk. Het zorgt ervoor dat je fysiek en mentaal oplaadt. Zet na werk je laptop uit en leg je telefoon weg. Doe iets waar je energie van krijgt zoals sporten, koken of tijd doorbrengen met vrienden en familie. Hoe meer jij oplaadt in je vrije tijd, hoe meer profijt je hiervan hebt op werk en in je privéleven.

Wist je dat je ook tijdens werk slimme pauzes voor jezelf kunt inlassen om je prestaties te verbeteren? Kijk eens een paar minuten per uur uit het raam, ga in je pauze naar buiten om een rondje te lopen of klets even met je collega over iets anders dan werk. Slechts een paar minuten per uur zorgen ervoor dat jouw hersenen rusten en jij je focus de hele dag behoudt.

3 – Pak je reistijd aan

Of je nu met de fiets, het openbaar vervoer of met de auto naar je werk gaat, er is altijd een kans dat de reis niet verloopt zoals je wil. Sta je vaak in de file? Of moet je veel overstappen in het OV? Deze en andere factoren van je reis kunnen van invloed zijn op je werk-privé balans. Als dit zo is, bespreek het met je manager en kijk of jullie tot een oplossing komen. Misschien kun je twee dagen in de week vanuit huis werken zodat je ontlast wordt van het vele overstappen. Of onderzoek of het een mogelijkheid is om te schuiven met je werktijden.  Op die manier kun de files misschien omzeilen, scheelt je weer tijd. je voor de file al op werk bent en ook voor de file weer naar huis kunt.

4 – Praat erover

Je ziet door de bomen het bos niet meer. Maak je niet druk, dat kan iedereen overkomen. Het is wel belangrijk dat je erover praat. Waarschijnlijk heb je de neiging om dit thuis te doen, tegen vrienden of familie. Dat is prima zolang je het ook bespreekt op werk. Erover praten met een collega kan al helpen. Als dat niet zo is, bespreek je zorgen dan met je manager. Uit ervaring weten we dat een gesprek met je manager jou helpt om het probleem vanuit een ander perspectief te bekijken wat leidt tot een oplossing en opluchting.

5 – Bepaal jouw werk-privé balans

De perfecte balans tussen werk en privé verschilt per persoon. Daarin spelen de werkgever en de bedrijfscultuur ook een belangrijke rol. Maak voor jezelf inzichtelijk hoe een perfecte werk-privé balans eruitziet voor jou en wat voor  werkgever en bedrijfscultuur daarbij horen. Zo breng je in kaart of de huidige situatie bij jou past of dat er iets moet veranderen/ of dat er verandering nodig is. Dat kunnen veranderingen zijn in je huidige functie of het betekent dat je jezelf gaat oriënteren op een nieuwe werkgever.

Bij JP Gray weten we als geen ander hoe belangrijk het is om in een functie te werken bij een werkgever die aansluit op jouw wensen en ambities. Onze consultants spreken dagelijks met onze opdrachtgevers en specialisten. Hierdoor kunnen ze jou adviseren in de beste volgende stap in jouw carrière.

Ben je nieuwsgierig naar onze vacatures? Die vind je hier. Wil je jouw ambities bespreken? We helpen je daar graag bij. Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Of je nu een professional bent op zoek naar een baan of een organisatie op zoek naar talent om je team te versterken, de specialisten van JP Gray staan voor je klaar.