Supply Chain jobs: wat zijn vereisten voor werknemers?

Vraag en aanbod van grondstoffen en producten blijft stijgen. Het gevolg is een snel groeiende wereldwijde goederenstroom. En daarmee groeit ook het belang van Supply Chains. Organisaties zoeken naar specialisten met ervaring in alle aspecten van Supply Chain én expertise in de functie waarin zij werken. In dit artikel gaan we wat dieper in op alles omtrent de Supply Chain. Maar ook vertellen we over Supply Chain management en carrièrekansen op dit gebied.

Supply Chain als concurrentievoordeel

Een constante goederenstroom is essentieel voor een efficiënte Supply Chain, ongeacht de sector. Het zorgt voor productiviteit en omzet. Zeker in een tijd waarin korte levertijden, deadlines en betrouwbare leveringen een belangrijke rol spelen. Organisaties met een betrouwbare en snelle Supply Chain hebben een overduidelijk voordeel vergeleken met concurrenten. Hoe zorg je als organisatie voor een goed lopende Supply Chain? Dit doe je door Supply Chain management toe te passen.

Wereldwijde taken in Supply Chain management

Supply Chain management is de procesplanning en het waarborgen van goederenstromen van de hele keten. Het analyseren van klanten en markten is hier een onderdeel van om de kwaliteit te waarborgen. Ook onderhandelen met leveranciers en klanten en een klantenservice zijn belangrijke onderdelen voor een soepele keten.

Organisaties blijven hun processen digitaliseren. Digitalisering van Supply Chain is hier geen uitzondering in. Artificial Intelligence is één van de veelgebruikte technologieën om inkoop en logistiek te automatiseren en efficiëntie te verhogen.

Artificial intelligence is een technologie waarbij het systeem in korte tijd grote hoeveelheden data verwerkt, geautomatiseerde functies heeft en tegelijktijdig ‘leert’ om processen te verbeteren.

Supply Chain planning als onderdeel van Supply Chain management is het herhaaldelijk afstemmen van vraag en aanbod.

De vraag naar Supply Chain jobs blijft groeien

Het optimaliseren van Supply Chain processen vraagt om expertise. Het gevolg: de vraag naar Supply Chain professionals blijft groeien, vooral voor het management stuk. Een logische stap voor professionals om zichzelf verder te specialiseren of te laten omscholen richting Supply Chain. Het specialiseren kan op verschillende manieren, aangezien de keten in iedere branche anders is. De processen voor de goederenstroom van organisaties die grondstoffen sourcen verschilt van organisaties in de kledingindustrie. En een online kledingwinkel heeft een andere focus op Supply Chain dan een online supermarkt.
Door deze verschillen hebben professionals de optie om zich te specialiseren op individuele onderdelen van de keten of op een specifieke branche.

Over welke vaardigheden moet een Supply Chain manager beschikken?

Supply Chain managers hebben over het algemeen een diploma in economie of industriële engineering. Professionals met een diploma in informatica of natuurwetenschappen hebben ook carrièremogelijkheden in de Supply Chain sector.

Dit zijn de beste vaardigheden voor een functie als Supply Chain manager

 • Analytisch denkvermogen
 • Economisch en strategisch denken
 • Organisatorisch sterk
 • Flexibiliteit
 • Communicatief sterk
 • Goed in onderhandelen
 • Sterk in leiderschap

Meest voorkomende taken voor Supply Chain managers

De taken van een Supply Chain manager verschillen per organisatie en sector. We hebben enkele van de meest voorkomende op een rij gezet:

 • Verantwoordelijkheid voor procesplanning en borging van de goederen- en materialenstroom.
 • Continue analyseren van marktgegevens, trends en ontwikkelingen.
 • Analyseren van klantgegevens en – behoeften.
 • Processen optimaliseren voor kostenefficiëntie.
 • Implementatie en planning van technische oplossingen voor Supply Chain management.
 • Waarborgen van de compliance.
 • Stakeholder management met andere afdelingen als verkoop en productie.

Andere banen die betrokken zijn bij het Supply Chain management

Supply Chain management biedt naast de functie Supply Chain manager vele andere kansen in het werkveld. We lichten er een paar voor je uit.

 • Supply Chain planners ondersteunen de manager door een deel van het planning proces op zich te nemen en het voorbereiden van processen. Het hele proces bestaat uit meerdere processen en daarmee verschillende planning functies zoals Demand planner, Supply planner, Transport planner en Logistiek planner.

 • Supply Chain Analisten focussen zich op de vooruitzichten binnen het Demand (planning) proces. Analisten kijken naar de behoeften van de klant en wat zij nodig hebben. Op basis van deze informatie en data kijken ze wat de klant nodig heeft en hoe de organisatie hierin kan voorzien. Bijvoorbeeld door te controleren of er genoeg voorraden zijn.

 • Logistiek specialisten zijn verantwoordelijk voor het logistieke proces van verkoop tot levering. De specialisten zijn het aanspreekpunt voor klanten, collega’s en andere externe partijen zoals de Douane. Andere functietitels voor Logistiek specialisten zijn onder andere: traffic coördinator en import & export specialist. In deze functies is kennis van import en export documenten essentieel om het proces in goede banen te leiden.

 • Purchasing coördinators zijn betrokken bij het inkoopproces. Contracten met nieuwe leveranciers creëren en implementeren, het verbeteren van inkoopprocessen, en zorgen voor de best beschikbare commerciële condities zijn enkele voorbeelden van de verantwoordelijkheden. Andere functietitels binnen het inkoopproces zijn onder andere Tactisch inkoper, Operationeel inkoper en Strategisch inkoper.

Aantrekkelijke carrièrekansen, ook voor loopbaanwisselaars  

Supply Chain management biedt veel kansen en mogelijkheden voor zowel ervaren professionals als nieuwkomers of professionals die zich laten omscholen. Met de wetenschap dat Supply Chain in de toekomst nog belangrijker wordt zijn de carrièrekansen veelbelovend.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Onze consultants staan klaar om je te adviseren bij de volgende stap in jouw carrière. Ben je op zoek naar een Supply Chain professional voor jouw team? Ook daar helpen we je graag bij.

Neem contact op

Of je nu een professional bent op zoek naar een baan of een organisatie op zoek naar talent om je team te versterken, de specialisten van JP Gray staan voor je klaar.